• Nieuws

Wie nu in het huwelijksbootje stapt, trouwt in beperkte gemeenschap van goederen. Dat wil zeggen: de persoonlijke bezittingen en schulden van vóór het trouwen, blijven van uzelf, de bezittingen en schulden die u tijdens het huwelijk krijgt, zijn van u samen. Door het opstellen of wijzigen van huwelijkse voorwaarden kunt u afwijken van de 50/50-verdeling. Maar let op: dat kan ertoe leiden dat u schenkbelasting moet betalen. 


Nieuwe wet voor huwelijken

Sinds 1 januari 2018 trouwt iedereen standaard in beperkte gemeenschap van goederen. Kiest u ervoor om huwelijkse voorwaarden op te stellen en leidt dat tot een tot een scheve verdeling van vermogen? Dan kan er sprake zijn van een schenking – en dus van toepassing van de Successiewet. Deze wet geldt ook voor mensen die vanaf 2018 een geregistreerd partnerschap aangaan.

 

Schenkbelasting niet altijd van toepassing

Huwelijkse voorwaarden hoeven zeker niet altijd aanleiding te zijn tot een schenking. Zolang er in de huwelijkse voorwaarden een algehele gemeenschap van goederen ontstaat waarin beide echtgenoten voor gelijke delen gerechtigd zijn, is voor de toepassing van de Successiewet geen sprake van een schenking tussen de echtgenoten. U kunt ook trouwen buiten iedere gemeenschap en in de huwelijkse voorwaarden een specifiek wederkerig verplicht finaal verrekenbeding opnemen waarin staat dat als u gaat scheiden en/of een van u komt te overlijden, dat de vermogens dan worden verrekend alsof er sprake is van een gemeenschap van goederen. Ook in dit geval hoeft u dan geen schenkbelasting te betalen omdat er een 50/50-verdeling ontstaat.

 

Zo zijn we niet getrouwd

Voor stellen die voor 1 januari 2018 getrouwd zijn in gemeenschap van goederen, geldt deze wet niet. Alle bezittingen en schulden zijn dan van u samen, net als ontvangen erfenissen en schenkingen (tenzij de schenker anders heeft bepaald of in het testament iets anders is aangegeven). Ook het vermogen dat vóór het trouwen van u persoonlijk was. Als u uit elkaar gaat, krijgen u en uw partner elk de helft van de gemeenschappelijke bezittingen en schulden.

Heeft u vragen over deze nieuwe wet? Neem dan contact op met Simone van der Hoeven, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.